Escola Verda

Escola Verda

QUÈ VOL DIR ESCOLA VERDA?
Les Escoles Verdes és un projecte dels Departaments de Medi Ambient i Educació en les que s’integren aquelles escoles que han elaborat un Pla per i unes accions per tal d’afavorir una bona actitud davant el medi ambient.
La nostra escola sempre ha treballat diferents aspectes mediambientals per tal d’afavorir una actitud responsable i respectuosa amb el medi natural i el nostre entorn.

RENOVACIÓ DISTINTIU

El passat dissabte dia 28 de novembre vam anar a Barcelona a Caixaforum a recollir la renovació del distintiu d’escola bressol verda, després d’avaluar el pla d’acció antic i fer-ne un de nou amb les noves accions que volem portar a terme.

MATINAL SOLIDARIA

Cada any, participem en la Matinal Solidària on hi ha tota la comunitat educativa de Santpedor i Castellnou, entre d’altres associacions. Nosaltres, sempre participem amb productes realitzats pels nostres infants. Els diners recaptats de les vendes d’aquests productes es donen a  les diverses ONG’s, com per exemple: Proide Bages, Associació el meu nen per Bulgaria, Rokpa,…

EL GALL I LA GALLINA

Al pati de l’escola hi tenim un gall i una gallina que ens han portat del centre de recuperació d’animals Camadoca. Els podeu anar a visitar a l’hort de l’escola sempre que volgueu.

Al cap d’uns dies, la gallina pon els ous i a vegades en posem algun a una incubadora per veure com naixien, i la resta els hi deixem a la gallina perquè els covi. Després de 21 dies aproximadament, néixen els pollets.

III TROBADA D’ESCOLES VERDES

El passat 5 de maig, la Conxita, la Noe i la Montse Gorgas (membres del Comité ambiental dels Gallarets) van assistir a la III Trobada Territorial d’Escoles Bressol Verdes, jornada que va servir com a espai d’intercanvi i de reflexió sobre sostenibilitat entre tots els centres participants vinguts de la Catalunya Central, Vallès Oriental, Maresme i Comarques gironines.

Va inaugurar la trobada la regidora de l’Ajuntament de Torruella de Montgrí, després la narració d’un conte per explicar com fer arrelar els valors del programa Escola Verda i grups de treball per compartir experiències van ser alguns dels actes inclosos en el programa.

El 25 de novembre de 2017, es va otorgar a l’EBM Els Gallarets el 1r Premi en la categoria de Trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre i d’implicació en la millora del seu entorn. Va ser un reconeixement a la nostra trajectòria d’escola verda, per petites accions i projectes que hem anat incorporant any rere any, com: esmorzar saludable, filosofia d’escola amb materials naturals i reciclats, reducció de residus, hort ecològic i camí de les olors, projecte de pati a jardí, recollida en un dipòsit de l’aigua de la pluja i fer el propi compost amb els residus orgànics que es generen als Gallarets, projecte de col·laboració amb el centre de recuperació d’éssers vius Camadoca, on ens deixen un gall i una gallina, les caixes nius i les menjadores d’ocells… entre d’altres accions que portem a terme a l’escola. I llavors, la xarxa amb altres centres educatius com l’IES d’Auro (manteniment del galliner, confeccionar altres materials necessaris menjadores, cases niu…) i amb l’Escola Jeroni de Moragues (cura i manteniment de l’hort conjuntament amb els nostres alumnes)

NOVA ESTRUCTURA AL PATI

Volem que el nostre pati sigui un espai de relació, de descoberta, d’interacció amb els seu entorn… i amb la col·laboració de l’Ajuntament, us presentem la nova estructura amb troncs, arbustos… que hem incorporat al nostre pati de grans, per anar creant un nou espai més verd i natural.

Més endavant, amb els diners que vam guanyar del 1r Premi, vam fer també una estructura amb troncs i arbustos i un tipi de fusta natural pel pati de mitjans.

ELS ESPAIS EXTERIORS “EL JARDÍ”

Oferim als infants un jardí exterior, envoltat d’espais verds, arbres, ombres, plantes aromàtiques, estructures de fusta natural, un espai exterior on l’infant pot observar, explorar i descobrir tot el que ens ofereix la natura…

Cada nivell té el seu propi jardí adaptat a les necessitats i als desenvolupament de l’etapa pròpia de cada infant.

ALLIBERAMENT DELS ERIÇONS

Anys anteriors, cap al juny, finalitzavem el projecte dels eriçons que teniem amb el Centre Camadoca.  Famílies i escola,anavem al Pla de les abelles a alliberar la parella d’eriçons que haviem tingut cura durant dos mesos perquè visquessin en llibertat. I aprofitant que estàvem al bosc també alliberavem algun esquirol…. Aquest projecte, ja fa uns anys que no el fem, però seguim fent aquesta trobada per alliberar animals al bosc.

AMPANS

Des de fa anys l’escola Jeroni de Moragues (AMPANS), ens ve a ajudar a la cura del nostre hort, ens porta el planter, ens l’ensenya i ens ho explica i tots junts el plantem, el reguem i el cuidem i d’aquesta manera poder veure com d’una petita llavor surten verdures i fruites com tomàquets, maduixes, enciams, pèsols, faves… els quals podem collir i menjar.

Així, entre els infants dels Gallarets i els nois/es de l’escola Jeroni de Moragues es crea un vincle afectiu i especial.

El Comitè ambiental dels Gallarets participarà virtualment en la II Trobada Catalana d’Escoles Verdes d’Educació Especial del proper divendres 26 de febrer per explicar el projecte en xarxa que fem amb l’escola Jeroni de Moragas.

Aquest curs, després de fer la diagnosi del centre i redactar el Pla d’educació per la Sostenibilitat amb els objectius estratègics pels propers 8 anys, ens han renovat el distintiu d’escoles verdes fins el juny del 2024

El dimecres 3 de novembre de 2021, el Comité ambiental dels Gallarets format per Conxita Vall, Silvia Castro, Noelia Aguilar i Montse Gorgas han participat en la primera comissió territorial de seguiment d’Escoles Verdes del Bages Nord on hem fet un intercanvi de propostes sobre com comunicar, fer participar i implicar a les comunitats educatives en l’educació per la sostenibilitat.

El dilluns 15 de novembre de 2021, l’equip de l’Escola Bressol Municipal Bressolvent de Manresa (Mercè, Loli, Gemma i Mingu), van venir a visitar els Gallarets per conèixer el nostre projecte d’escola verda i la transformació del nostre pati a jardí… després també vam intercanviar reflexions i propostes amb el Comitè ambiental dels Gallarets (Conxita, Noe, Silvia i Montse)

Aquest curs 2021-2022, els Gallarets som centre d’apadrinament d’escoles bressol que volen formar part de la xarxa d’escoles verdes. Hem rebut a l’equip educatiu de l’EBM “L’esquirol” on hem conegut una altra realitat, els hi hem explicat el nostre projecte, les hem assessorat i acompanyat davant de dubtes, consultes, accions…

Ha estat una tarda molt agradable i enriquidora que ens motiva, encara més, a seguir educant en la sostenibilitat.

El comitè ambiental dels Gallarets ha portat a terme la construcció d’una casa per 3 tortugues, que en breu tindrem a l’escola, com a nova acció per aquest curs 2021-22. També ha fet tasques de manteniment a les cuinetes del jardí i a l’hort com a accions de millora i continuïtat del nostre projecte d’escoles verdes

Dimecres 11 de maig, vam fer una trobada amb l’equip educatiu de l’EBM el Gall Mullat de Piera, que està fent la formació inicial per incorporar-se al programa d’Escoles Verdes i el comitè ambiental dels Gallarets que estem fent l’apadrinament d’aquest segon centre educatiu.

Vam compartir la nostra experiència, les nostres accions, vam resoldre dubtes, vam acompanyar-les a integrar el projecte d’educació per la sostenibilitat. Trobades molt enriquidores.

Dilluns 30 de maig de 2022, el comitè d’Escoles verdes dels Gallarets de Santpedor, van anar dina a la població de l’Esquirol a veure la seva escola bressol i assessorar en els seus passos i tràmits finals per aconseguir el seu distintiu que els acreditarà com a Escola verda.

Com a bones padrines que som, els hi vam portar una mona com a detall, juntament amb el dossier que recull les accions que hem dut a terme durant aquests anys a la nostra escola.

Una trobada molt enriquidora en la que hem compartit experiències molt diverses i d’aprenentatge bidireccional.

Diumenge 5 de juny, dia Mundial del Medi Ambient

El comitè ambiental dels Gallarets (Mercè,Sílvia,Noe,Conxita i Montse) dimecres 23 de novembre, van participar en la primera trobada de formació del curs 2022-23 del programa escoles verdes on l’eix principal va ser “transformem el territori ” … on cada centre va explicar les seves accions i on els van ensenyar l’antiga tradició de cardar llana.